Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Συνεδρίαση Δ.Σ./ΕΠΟ και δηλώσεις των κ. Πιλάβιου-Μπιτσαξή

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΠΟ, στην οποία ήταν παρών ο γ.γ.Α. Παναγιώτης Μπιτσαξής και στη διάρκειά της συζητήθηκαν τα θέματα της χρηματοδότησης της Ομοσπονδίας από την Πολιτεία, της βίας και των φερόμενων ως ύποπτων αγώνων που έχει στείλει η UEFA και έχουν διαβιβαστεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Μετά την αποχώρηση του γ.γ.Α. από τη συνεδρίαση, ο κ. Πιλάβιος και ο κ. Μπιτσαξής δήλωσαν, μεταξύ άλλων:

Σοφοκλής Πιλάβιος
: «Θέλω να ευχαριστήσω τον γ.γ.Α. που ήρθε στο ΔΣ της ΕΠΟ, μίλησε και άκουσε τις αγωνίες των ανθρώπων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι πρόεδροι Ενώσεων. Το σημαντικότερο είναι ότι άκουσα από το στόμα του γ.γ.Α ότι επανέρχεται η χρηματοδότηση στο επίπεδο των σωματείων, πράγμα που θέλαμε να πιστεύουμε ότι θα γίνει, αλλά μέχρι στιγμής δεν το είχαμε ακούσει. Και είναι σημαντικό για όλους τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου, γιατί πραγματικά το σωματείο είναι ο πυρήνας της παραγωγής του Ελληνα ποδοσφαιριστή. Για το θέμα της βίας το έχω πει επανειλημμένα ότι ο πειθαρχικός κώδικας σε επίπεδο επεισοδίων ευρείας κλίμακας θα αυστηροποιηθεί. Ξέρετε πολύ καλά ότι όλες αυτές οι διατάξεις αλλαγών κανονισμών περνούν στην τακτική συνέλευση της ΕΠΟ, η οποία φέτος θα γίνει τον Ιούνιο. Για το θέμα των φερόμενων ως προσυνεννοημένων αγώνων είναι γνωστό ότι αύριο θα πάω στον πταισματοδίκη, ο οποίος διενεργεί την προανάκριση, για να καταθέσω όσα γνωρίζω για αυτά τα θέματα. Η θέση μου για τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου των φακέλων που έχουν σταλεί από την UEFA είναι ότι υπάρχει το τεκμήριο της αθωώτητας. Υπάρχουν προσωπικά δεδομένα και δεν μπορούμε να διασύρουμε ανθρώπους χωρίς να έχουμε τουλάχιστον αποχρώσεις ενδείξεις. Θα δούμε, όμως, το ζήτημα. Αλλωστε για αυτό υπάρχει η δικαιοσύνη. Πρέπει να εξετάσει τους μάρτυρες και κατά τη γνώμη μου πάρα πολύ βασικό είναι ότι πρέπει να καλέσει του ίδιους τους εκπροσώπους της UEFA για να καταθέσουν και αυτοί την εμπειρία τους, τους τρόπους και τις τεχνικές που τους οδηγούν στο να στείλουν τέτοιους φακέλους στις Ομοσπονδίες».

Παναγιώτης Μπιτσαξής: «Υπήρξε μία σημαντική εξαγγελία σε αυτή τη συνάντηση από τον πρόεδρο της ΕΠΟ. Εξαγγελία η οποία αφορά την αλλαγή του πειθαρχικού δικαίου της ΕΠΟ προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης της αντικειμενικής ευθύνης των ομάδων σε περίπτωση επεισοδίων ευρείας κλίμακας. Είναι μία σημαντική προσέγγιση. Σε ό,τι αφορά το θέμα των προσυνεννοημένων αγώνων, εμμένω στις θέσεις τις οποίες από καιρό έχω λάβει, ότι δηλαδή πρέπει να υπάρξει απολύτως σεβασμός του τεκμηρίου της αθωότητας. Συζήτησα με τα μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ και συμμερίζομαι την αγωνία τους για τις χρηματοδοτήσεις του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Οπως έχουμε ανακοινώσει, το ποδόσφαιρο είναι στην πρώτη κατηγορία στην κατάταξη των αθλημάτων εθνικής προτεραιότητας. Οι επιχορηγήσεις θα επαναληφθούν στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, συνδεόμενες, όμως, και με την απόδοση των ΕΠΣ στο θέμα βίας, όπως επίσης επαναλαμβάνεται και η επιχορήγηση της ΕΠΟ μετά από πάρα πολλά χρόνια με το ποσό των 4,8 εκ. ευρώ ετησίως. Οι όροι και οι προϋποθέσεις αυτής της χρηματοδότησης θα γνωστοποιηθούν δημοσίως με επιστολή μου στον πρόεδρο της ΕΠΟ, τον κ. Πιλάβιο».