Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Δελτίο Τύπου ΟΔΠΕ

Δελτίο Τύπου ΟΔΠΕ



ImageΎστερα από τα τραγικά γεγονότα που με έκπληξη μάθαμε και έλαβαν χώρα στον αγώνα μεταξύ των ομάδων ΜΕΛΙΣΣΙ – ΜΑΝΔΑΛΟ την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009 για το πρωτάθλημα Α’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας της Ε.Π.Σ. ΠΕΛΛΑΣ, ...
όπου «φίλαθλος» της ομάδας ΜΕΛΙΣΣΙ εισήλθε μαζί με άλλους φιλάθλους εντός του αγωνιστικού χώρου εξυβρίζοντας τον διαιτητή του Σ.Δ.Π. ΠΕΛΛΑΣ κ. ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΔΗ Χαρίτωνα και μαινόμενος τράβηξε περίστροφο, λέγοντας στον διαιτητή, ότι θα τον σκοτώσει και στη συνέχεια δε παλικάρια – φίλαθλοι μετά τη λήξη του αγώνα εισήλθαν κατά δεκάδες εντός του αγωνιστικού χώρου, όπου βρίσκονταν προπηλακισμένοι από άλλους οι διαιτητές, εξυβρίζοντάς τους, απειλώντας και βιαιοπραγώντας κατά αυτών, αποδεικνύοντας με αυτό το «φίλαθλο» τρόπο τις σπουδαίες ημέρες, που διάγει το ελληνικό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Τα παραπάνω γεγονότα, που είδαν το φως της δημοσιότητας, με τραγικό τρόπο αναδεικνύουν τα ουσιαστικά προβλήματα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, όπου ελλείψει δομών και εποπτείας από όλους τους αρμόδιους φορείς, ξεθάβουν πρακτικές και σκοπιμότητες και αναβιώνουν στη μνήμη μας εποχές αλήστου μνήμης. Με αυτά τα γεγονότα διαισθανόμαστε άλλη μία φορά τις άθλιες συνθήκες, που οι Έλληνες διαιτητές καλούνται να φέρουν επιτυχώς το σκοπό, για τον οποίο ετάχθησαν μέσω του λειτουργήματός τους.
Διερωτόμαστε, εάν το συγκεκριμένο άθλιο περιστατικό είναι μεμονωμένο ή αποτελεί μια ακόμα συνέχεια της γενικότερης απαξίωσης της ηθικής υποστάσεως του Έλληνα διαιτητή. Πολλές Κασσάνδρες δυστυχώς επαληθεύονται, όταν είχαν προβλέψει τα τωρινά γεγονότα αλλά και τα χειρότερα, που ενδεχομένως δεν έχουμε δει ακόμα. Παραλείπουμε τα όποια ευχολόγια και σημαίνουμε τον κώδωνα του κινδύνου στους φίλους μας παράγοντες να πάρουν δραστικά μέτρα, όπως τη διακριτή θέση τους απέναντι στο διαιτητή και να τον περιβάλλουν με τον απαιτούμενο σεβασμό και ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τους προτρέπουμε εκτός από την τυπική σε τέτοιες περιπτώσεις καταδίκη των τραγικών αυτών γεγονότων, να λάβουν ουσιαστικά μέτρα για τη θωράκιση της προσωπικότητας του διαιτητή μέσω των θεσμικών δομών, που υφίστανται τόσο σε αθλητικό όσο και σε ποινικό πλαίσιο, που διέπει τις κοινωνικές – αθλητικές διοργανώσεις, λειτουργώντας κατά αυτό τον τρόπο τόσο προληπτικά για το εγγύς μέλλον όσο και παραδειγματικά για τους επίδοξους μελλοντικούς τρομοκράτες των γηπέδων.

Συμπαραστεκόμαστε δε τόσο στον παθόντα διαιτητή όσο και στους βοηθούς του με την ηθική, υλική και νομική μας στήριξη και καλούμε όλους τους διαιτητές να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, να μην απογοητεύονται από παρόμοιες πρακτικές, διαβεβαιώνοντάς τους για τις άοκνες προσπάθειές μας, προκειμένου να λειτουργούν απρόσκοπτα, σύμφωνα με τους νόμους, τους κανονισμούς και την αθλητική δεοντολογία.

Επίσης, παρακαλούμε όλους τους Συνδέσμους Διαιτητών Ποδοσφαίρου της Χώρας μας, που αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά, να μας τα καταγγέλλουν άμεσα, ώστε με την από κοινού συνεργασία των αρμοδίων φορέων, να προσπαθήσουμε για την εξάλειψη οποιασδήποτε μορφής παρεμβάσεως στο θεσμικό μας λειτούργημα.