Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΟΔΠΕ

21/10/2009 - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 1


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΔΠ

Κύριοι Συνάδελφοι,

Με έκπληξη και προπαντός αγανάκτηση, σήμερα το πρωί 21/10/2009 από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία διαβιβάστηκε στις Ε.Π.Σ. η απόφαση του Δ.Σ./Ε.Π.Ο. Νο15/09.10.2009, που σε καμία περίπτωση δεν πιστεύαμε και που διευκρινίζει σαφώς ότι τα ποσοστά των εν ενεργεία Διαιτητών από όλες τις κατηγορίες και των Παρατηρητών θα καταβάλλονται πλέον στις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων, πρόσκαιρα από την αγωνιστική περίοδο 2009 – 2010 και συγχρόνως με το ίδιο έγγραφο η Ε.Π.Ο. καλεί τα Μέλη της, δηλαδή τις Ε.Π.Σ., να υποβάλλουν μέχρι τις 15/12/2009 τις προτάσεις τους για το θέμα των ποσοστών μόνο ενόψει της ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ διευθέτησης του θέματος από την περίοδο 2010 – 2011 και μετέπειτα.


Το συγκεκριμένο έγγραφο ήταν κάτι που στην κυριολεξία μας άφησε άφωνους. Να είστε βέβαιοι όμως σύμφωνα με εκτίμηση νομικών κύκλων πως δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. Με τη βοήθειά σας προτιθέμεθα να προσφύγουμε στα Δικαστήρια, γιατί ένας μεγάλος αριθμός Συνδέσμων από τη στιγμή που δεν θα εισπράττει από τα Μέλη του είναι αδύνατον να μην κλείσει, να μην κατεβάσει τα ρολά, ειδικά οι μικρότεροι σε αριθμό μελών και αξιολογημένων Διαιτητών Σύνδεσμοι.

Επειδή τα παραπάνω βλάπτουν άμεσα αλλά και έμμεσα τα κατοχυρωμένα συμφέροντα των Ελλήνων Διαιτητών, πιστεύουμε ακράδαντα στην ελληνική δικαιοσύνη και πως συντομότατα θα φανεί το πόσο δίκιο έχουμε. Δεν είναι δυνατόν μια Ομοσπονδία με 54 χρόνια ζωής, μια Ομοσπονδία που είχε γίνει αποδεκτή από τον τότε Πρόεδρο της Ε.Π.Ο. Θανάση Μέρμηγκα και το Διοικητικό Συμβούλιό του, μια Ομοσπονδία που όχι μόνο έγινε δεκτή από τη Βουλή των Ελλήνων, αλλά κάθε φορά που ψηφιζόταν Νόμος περί Αθλητισμού Ποδοσφαίρου και Διαιτησίας ο εκάστοτε Πρόεδρος της Ο.Δ.Π.Ε. ανέβαινε στο βήμα και εξέφραζε τις απόψεις του και στους 300 Βουλευτές, όπως έγινε στο Νόμο 3057/2002 με εμπνευστή τον κύριο Βαγγέλη Βενιζέλο. Αυτή είναι η ιστορία μας.

Τέλος, συνειδητοποιήστε πως το Καταστατικό μας είναι κατοχυρωμένο δια Νόμου και προπαντός αδιαπραγμάτευτο. Κανείς δεν είναι σε θέση να το προσβάλλει.



21/10/2009 - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2



Οι πρόσφατες φερόμενες δηλώσεις του προέδρου της Κ.Ε.Δ. κ. Τεροβίτσα προς τους διαιτητές σχετικά με την απαγόρευση παρακολούθησης από τους διαιτητές μαθημάτων από τους Συνδέσμους, όταν αυτά γίνονται από μη πιστοποιημένους εκπαιδευτές του συστήματος διαιτησίας, με άμεση κύρωση τη μη συμμετοχή τους στους ορισμούς, προκαλεί αγανάκτηση και οργή και αποτελεί σαφές δείγμα προσωπικής αλαζονείας και αχαριστίας και απαξίωσης του έργου των Σ.Δ.Π., της Ο.Δ.Π.Ε. και των καθηγητών διαιτησίας, είναι δε σε κάθε περίπτωση αδικαιολόγητη και απαράδεκτη. Εφόσον η μνήμη του αρχιδιαιτητή είναι κοντή, του υπενθυμίζουμε ότι αν έγινε και υπήρξε διαιτητής, αυτό το οφείλει στον οικείο του Σ.Δ.Π. και στους καθηγητές διαιτησίας Ο.Δ.Π.Ε. Αν λοιπόν μέχρι και σήμερα υπάρχουν καλοί διαιτητές, αυτοί εκπαιδεύτηκαν και επιμορφώθηκαν από τους οικείους Σ.Δ.Π. και τους καθηγητές διαιτησίας Ο.Δ.Π.Ε. και σε καμία περίπτωση δεν τους δημιούργησε το σύστημα. Με ποια λοιπόν λογική και με ποιο δικαίωμα θα απαγορεύσει στον κάθε Λαγογιάννη και στον κάθε καθηγητή διαιτησίας να κάνει μαθήματα πάνω στην εφαρμογή των κανονισμών.

Κόπτεται λοιπόν ο αρχιδιαιτητής για την πιστή εφαρμογή της σύμβασης διαιτησίας, αν και γνωρίζει ότι υπάρχουν Σ.Δ.Π., οι οποίοι δεν έχουν «πιστοποιημένους» εκπαιδευτές και μέχρι σήμερα δεν κάνουν καμία εκπαίδευση, αλλά συγκεντρώνονται υπό τα όμματα των τοπικών επιτροπών και περνούν την ώρα τους, χωρίς να επιτρέπεται να κάνουν μάθημα οι καθηγητές διαιτησίας Ο.Δ.Π.Ε., παραγνωρίζοντας ότι βασικό σκοπός της σύμβασης διαιτησίας είναι η βελτίωση της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των διαιτητών, με την οποία μέχρι και σήμερα δεν φαίνεται να ασχολείται κανείς ιδιαίτερα. Κύρια επιδίωξη και μέλημά τους είναι να βοηθήσουν ως εκτελεστικά όργανα των ορέξεων των προέδρων των Ε.Π.Σ. σχετικά με την επιβολή του συστήματος «ηγεμονισμού» στο χώρο της διαιτησίας, δημιουργώντας ένα κλειστό σύστημα, που θα ελέγχεται πλήρως από τα όργανα των παραγόντων και στο οποίο οι διαιτητές δεν θα έχουν λόγο, αλλά ως επιτάσσει και το νέο διοριστήριο το μόνο σχεδόν δικαίωμά τους είναι η σιωπή για ό,τι γίνεται και για ό,τι αντιλαμβάνονται κατά τη διάρκεια του διορισμού τους. Έτσι όμως η ανεξάρτητη διαιτησία γίνεται πλήρως εξαρτημένη και καθοδηγούμενη.


21/10/2009 - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 3



Πληροφορούμαστε ότι γίνονται προσπάθειες με παρεμβάσεις σε οικείους Συνδέσμους Διαιτητών Ποδοσφαίρου, προκειμένου οι Σ.Δ.Π. να μην προσέλθουν στην έκτακτη γενική συνέλευση της 24ης-10-2009, όπου πρόκειται να συζητηθούν τα θέματα σχετικά με τις αποφάσεις του Δ.Σ. / Ε.Π.Ο., που αφορούν την υφαρπαγή αρμοδιοτήτων των Σ.Δ.Π. και των ποσοστών και οι οποίες αποφάσεις δεν βρίσκουν έρεισμα σε καμία νομική διάταξη ούτε ακόμη στο καταστατικό Ε.Π.Ο., καθώς επίσης και τη λήψη αποφάσεων για τη δράση της Ο.Δ.Π.Ε. και των Σ.Δ.Π. κατά των ανωτέρω άκυρων αποφάσεων.

Ενημερώνουμε τα Δ.Σ. / Σ.Δ.Π., ότι η ανωτέρω έκτακτη γενική συνέλευση είναι κρίσιμη, η δε παρουσία των Σ.Δ.Π. απαραίτητη. Με τις αποφάσεις της η Ε.Π.Ο. επέλεξε, μετά την υφαρπαγή των αρμοδιοτήτων σε θέματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των διαιτητών, να υποκύψει και στις αλαζονικές πιέσεις ορισμένων Ε.Π.Σ. και προέδρων και να λάβει σε αντίθεση με το νόμο αλλά και το ίδιο το καταστατικό της απόφαση περί είσπραξης των ποσοστών των Σ.Δ.Π. από τα μέλη τους - διαιτητές, από τις Ε.Π.Σ.

Με τις ανωτέρω άκυρες αποφάσεις απαξιώνονται οι Σ.Δ.Π. και ο μέχρι σήμερα θεσμοθετημένος ουσιαστικός ρόλος τους. Η δράση – αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, εφόσον ο διάλογος απέτυχε, χωρίς δική μας υπαιτιότητα, θα πρέπει να είναι συλλογική, συντονισμένη και προς όλες τις κατευθύνσεις.

Επομένως, οι όποιες παρεμβάσεις τρίτων περί αποχής των οικείων Σ.Δ.Π. από την εν λόγω έκτακτη γενική συνέλευση, θα πρέπει να απορριφθούν συλλήβδην, διότι σκοπό έχουν με τα δήθεν ανταλλάγματα και καλύτερη αντιμετώπιση, που προσφέρουν να αποπροσανατολίσουν τους Σ.Δ.Π. και να επισφραγίσουν την τυφλή υποταγή και απαξίωσή τους και την πλήρη κηδεμονία των Ε.Π.Σ. στο χώρο της διαιτησίας. Διερωτηθείτε και ελέγξτε ποια ήταν μέχρι και σήμερα η θέση τους – δράση τους – αντίδρασή τους σε οποιαδήποτε απόφαση της Ε.Π.Ο. στα θέματα που μας αφορούν. Μήπως ήταν οι εισηγητές των αποφάσεων και τα όργανα υλοποίησή τους;

Κύριοι πρόεδροι και εκπρόσωποι των Σ.Δ.Π., θεωρούμε την παρουσία σας απαραίτητη στην εν λόγω έκτακτη γενική συνέλευση, διότι αυτή αφορά το μέλλον της ύπαρξης των Σ.Δ.Π., γεγονός που αφορά όλους τους Σ.Δ.Π., οι δε όποιες αποφάσεις ληφθούν θα πρέπει να έχουν την έγκριση μιας γενικής συνέλευσης, στην οποία όλοι οι Σ.Δ.Π. θα συμμετέχουν και όλοι θα εκφράσουν τις απόψεις τους και όλοι θα συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων καθοριστικών για την περαιτέρω ύπαρξη και τύχη των Σ.Δ.Π.

Ενόψει δε των δύσκολων οικονομικών συνθηκών των Σ.Δ.Π., το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδος προτίθεται να προτείνει στο σώμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης τη λήψη απόφασης σχετικά με την κάλυψη των εξόδων των αντιπροσώπων των Σ.Δ.Π. από το λογαριασμό του Κ.Α.ΔΙ.Π.