Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Aπο το diaitisia.gr

Πέρασε η πρόταση του Παναθηναϊκού - Τι προτάθηκε

Δημοσιεύθηκε την 28-05-2009

Στο συμβούλιο της Super League το πρώτο θέμα ήταν "Προτάσεις της ΕΠΟ για τροποποιήσεις του Καταστατικού της ΕΠΟ και του ΚΑΠ".

Με ψήφους 7-6 τα μέλη του Σούπερ Λίγκ είπαν «ναι» στις προτάσεις του Παναθηναϊκού για τη Διαιτησία, απορρίπτοντας παράλληλα τις εισηγήσεις της Ομοσπονδίας για το ίδιο θέμα (ο κ. Πιλάβιος είχε προτείνει να υπάρξει σύμβαση διαιτητών της UEFA).
Αναλυτικά η επιστολή:

«Προς: Δ.Σ. Superleague

κ. Πρόεδρε,
κ.κ. Σύμβουλοι,

Λίγες ώρες πριν από τη σημερινή συνεδρίαση λάβαμε κείμενα προτεινόμενων τροποποιήσεων των κατωτέρω:

Κανονισμού διαιτησίας, κανονισμού ιδιότητας και μετεγγραφών, πειθαρχικού κώδικα, δικονομικού κανονισμού επιτροπής επίλυσης οικονομικών διαφορών, κανονισμού διαμεσολαβητών μετεγγραφών ποδοσφαιριστών, καταστατικού ΕΠΟ, κανονισμού προπονητών, κανονισμού σχολής προπονητών, για τα περισσότερα εκ των οποίων δεν μας έχει ζητηθεί η άποψη μας και η κατάθεση των προτάσεων μας και μας ζητείται να λάβουμε σήμερα αποφάσεις εν όψει της συνεδρίασης του Δ.Σ. της Ε.Π.Ο. στις 29.05.2009 και ώρα 10.30 (πρωί) χωρίς να ληφθεί υπ’ όψιν το περιορισμένο του χρόνου και ο μεγάλος όγκος των απαιτούμενων εργασιών.

Γίνεται κατανοητό και σε έναν ελάχιστα νοήμονα άνθρωπο, ότι κάθε πρόθεση για μελέτη των προτεινόμενων τροποποιήσεων και δημιουργίας προτάσεων για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου του ελληνικού ποδοσφαίρου, υπονομεύεται από τέτοιες τακτικές. Θεωρούμε απαράδεκτο το ελάχιστο χρονικό διάστημα που μας δόθηκε για την επεξεργασία των κανονισμών που αποτελούν το θεμέλιο του ελληνικού ποδοσφαίρου και εκθέτουμε την άποψη ότι μια τέτοια κίνηση δεν γίνεται προς εξυπηρέτηση του κοινού στόχου, που όλοι έχουμε θέσει».
Αναλυτικά οι προτάσεις του ΠΑΟ:

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

Στην ουσία του δεν πρόκειται περί τροποποίησης αλλά για νέο κανονισμό, με νέα στοιχεία και εναρμονισμένο με τη Σύμβαση της Ε.Π.Ο με την UEFA για την επιμόρφωση και οργάνωση των διαιτητών.

Κύρια όργανα – βασικές ρυθμίσεις:

Α. Διευθυντής Διαιτησίας: κορυφαίο όργανο με υπερεξουσίες.

Αρμοδιότητες.

Ενδεικτικά στις αρμοδιότητες του συμπεριλαμβάνονται:

- Η διασφάλιση της οργάνωσης του συστήματος διαιτησίας, το οποίο θα υπέχει την αποκλειστική ευθύνη για όλα τα θέματα που αφορούν τη διαιτησία και θα απολαμβάνει πλήρη ανεξαρτησία από τις επαγγελματικές ενώσεις και τις ομάδες.

- Εισήγηση σε συνεργασία με την Κ.Ε.Δ. του γενικού σχεδιασμού για τη διαιτησία, συμπεριλαμβανομένων των ετήσιων στόχων και των αντικειμενικών σκοπών.

- Εισήγηση και πρόταση προς την Κ.Ε.Δ. των διαιτητών και των βοηθών διαιτητών των αγώνων, οι οποίοι βάσει της απόδοσης τους και των στοιχείων του αρχείου βάσης δεδομένων θα πρέπει να ορίζονται περισσότερο ή λιγότερο τακτικά.

- Επίβλεψη σε συνεργασία με τις UEFA – FIFA της πορείας και της απόδοσης των διεθνών διαιτητών.

- Εισήγηση – πρόταση προς την Κ.Ε.Δ. της προαγωγής και εξέλιξης των διαιτητών και των βοηθών διαιτητών στον πίνακα της FIFA.

- Εισήγηση – πρόταση προς τα αρμόδια μέλη της Κ.Ε.Δ. ανά κατηγορία, περί ορισμού των διαιτητών των αγώνων.

- Ορισμός διαιτητών και βοηθών διαιτητών των διεθνών αγώνων, είτε επισήμων, είτε φιλικών, εφ’ όσον δεν ορίζονται από την FIFA ή την UEFA.

- Άσκηση πειθαρχικού ελέγχου διαιτητών και παρατηρητών (α’ βαθμός)

Ελάχιστα απαιτούμενα τυπικά προσόντα:

1. Πτυχίο ανώτερης ή ανώτατης σχολής.
2. Τριετής αγωνιστική παρουσία ως διεθνής διαιτητής ή εξαετής στην ανώτερη κατηγορία.
3. Επαρκής γνώση αγγλικής γλώσσας.
4. Γνώση χειρισμού Η/Υ.

Σημ.: Νέα ρύθμιση (Φωτογραφική): Καταργείται η διάταξη που απαιτούσε από πρώην διαιτητή να έχει αποχωρήσει τουλάχιστον 4 έτη από την ενεργό δράση για να συμμετέχει στα όργανα της διαιτησίας.

Β. Κ.Ε.Δ.

Τριμελής επιτροπή.
Οι αρμοδιότητες της μειώνονται.
Αρμοδιότητες.

Ενδεικτικά στις αρμοδιότητες της συμπεριλαμβάνονται:

- Πρόεδρος: Ορίζει διαιτητές, παρατηρητές, εκπαιδευτές της ανώτερης εθνικής κατηγορίας, κατόπιν εισηγήσεως – προτάσεως του Διευθυντή Διαιτησίας.

- Μέλη: Έχουν την ευθύνη περί ορισμού διαιτητών, παρατηρητών, εκπαιδευτών 2ης, 3ης και 4ης εθνικής κατηγορίας.

- Άσκηση πειθαρχικού ελέγχου διαιτητών και παρατηρητών σε β’ βαθμό.

Ελάχιστα απαιτούμενα τυπικά προσόντα Προέδρου Κ.Ε.Δ.:
Τριετής θητεία ως διεθνής διαιτητής ή τετραετής θητεία στην ανώτερη εθνική κατηγορία.

Ελάχιστα απαιτούμενα τυπικά προσόντα μελών Κ.Ε.Δ.:
Διετής θητεία ως διεθνείς διαιτητές ή τριετής θητεία στην ανώτερη εθνική κατηγορία.

Γ. Περιφερειακό όργανο διαιτησίας.

Με απόφαση του Δ.Σ της Ε.Π.Ο. δημιουργούνται από 7 έως 10 περιφέρειες και διορίζονται ισάριθμοι περιφερειάρχες – πρώην διαιτητές υψηλού κύρους, κατόπιν εισήγησης της Κ.Ε.Δ. και του Διευθυντή Διαιτησίας.

Ελάχιστα απαιτούμενα τυπικά προσόντα περιφερειαρχών:
Διετής θητεία ως διεθνείς διαιτητές ή τριετής θητεία στην ανώτερη εθνική κατηγορία.
Να μην έχουν υπερβεί το 63ο έτος.

Δ. Υπεύθυνος ανάπτυξης διαιτησίας.

Ελάχιστα τυπικά προσόντα:

1. Πτυχίο ανώτατης σχολής ή απολυτήριο λυκείου.
2. Τριετής θητεία ως διεθνής διαιτητής ή τετραετής θητεία στην ανώτερη εθνική κατηγορία.

Συμπερασματικά:

Από τα ανωτέρω γίνεται αντιληπτό ότι η Superleague, η Ε.Ε.Σ. β΄ και γ΄ εθνικής, η Ο.Δ.Π.Ε. και οι σύνδεσμοι διαιτητών δεν έχουν πλέον καμία ουσιαστική αρμοδιότητα σε θέματα διαιτησίας.


Καταργούνται (ενδεικτικά): το δικαίωμα της Superleague περί ορισμού μέλους της Κ.Ε.Δ. για τους παρατηρητές, το δικαίωμα να έχει άποψη περί του αριθμού των διαιτητών, των βοηθών διαιτητών και παρατηρητών της Ά εθνικής κατηγορίας, καθώς και για τις αποζημιώσεις των διαιτητών.

Καταργούνται επιπλέον τα δικαιώματα και το έργο που επιτελούσαν έως σήμερα η Ο.Δ.Π.Ε και οι σύνδεσμοι διαιτητών.

Η Ε.Π.Ο. γίνεται το «απόλυτο αφεντικό» σε ζητήματα διαιτησίας

Εκτίμηση - Προτάσεις:

Κρίνουμε ότι υπάρχει κίνδυνος αναταραχής στο χώρο της διαιτησίας.
Θεωρούμε ότι για να αποφευχθεί αυτό θα μπορούσε ο νέος κανονισμός να μην στερεί απόλυτα την Ο.Δ.Π.Ε και τους συνδέσμους από αρμοδιότητες και να υπάρχει συνεργασία με τα αρμόδια όργανα.

Διαφωνούμε με την κατάργηση των αρμοδιοτήτων της Superleague. Αντ’ αυτού προτείνουμε σταδιακή αύξηση αρμοδιοτήτων και ανάληψη κεντρικού ρόλου σε ότι αφορά την επαγγελματική διαιτησία.

Τα απαιτούμενα προσόντα που προτείνονται είναι φωτογραφικά συγκεκριμένων προσώπων, αποκλείοντας άλλα ικανά πρόσωπα, και ως τέτοια δεν πρέπει να γίνουν δεκτά. Για τη συμμετοχή στα όργανα διαιτησίας προτείνουμε το κριτήριο να είναι γενικά η διετής θητεία είτε ως διεθνείς είτε στην ανώτερη εθνική κατηγορία. Επιπλέον, να έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στα όργανα και βοηθοί διαιτητές με θητεία τουλάχιστον τριετή είτε ως διεθνείς είτε στην ανώτερη εθνική κατηγορία. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις να έχει παρέλθει διετία από την στιγμή που εγκατέλειψαν την ενεργό δράση, ούτως ώστε να τους δίδεται επαρκής χρόνος εκπαίδευσης για να δύνανται να αποκτήσουν επαρκή διοικητική εμπειρία διαχείρισης ζητημάτων διαιτησίας προς άσκηση του θεσμικού τους ρόλου.

Τέλος θεωρούμε ότι πρέπει να τεθεί ως ελάχιστό απαιτούμενο κριτήριο το απολυτήριο Λυκείου και όχι πτυχίο ανώτερης ή ανωτάτης σχολής. Γενικότερα σε ότι αφορά τα κριτήρια συμμετοχής στα όργανα κρίνουμε ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω επεξεργασία.

Ακόμη, προτείνουμε ως κριτήριο για τους παρατηρητές διαιτησίας να είναι γενικά η μονοετής θητεία είτε ως διεθνείς είτε στην ανώτερη εθνική κατηγορία, καθώς και να έχει παρέλθει ένα έτος από την στιγμή που εγκατέλειψαν την ενεργό δράση.

Επίσης προτείνουμε ορισμό μέλους ΚΕΔ με πρόταση – εισήγηση από την Ε.Ε.Σ. β΄ και γ΄ εθνικής, με αρμοδιότητα τον ορισμό διαιτητών β και γ εθνικής.


Επιπλέον, σε περίπτωση που αποφασιστεί αύξηση των μελών της Κ.Ε.Δ. σε πενταμελή επιτροπή, τα επιπλέον μέλη να ορίζονται: ένα με αρμοδιότητα επί των παρατηρητών των πρωταθλημάτων β΄ και γ΄ εθνικής με πρόταση από την Ε.Ε.Σ β΄ και γ΄ εθνικής και ένα με αρμοδιότητα επί των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων από την Ε.Π.Ο.

Τέλος, προτείνεται να μην τεθεί σε άμεση εφαρμογή η Σύμβαση της Ε.Π.Ο με την UEFA για την επιμόρφωση και οργάνωση των διαιτητών, αλλά κατόπιν συστηματικής μελέτης και επεξεργασίας από όλα τα αρμόδια όργανα, να πραγματοποιηθούν ήπιες τροποποιήσεις στον υπάρχοντα κανονισμό που θα προκύψουν μέσω ευρύτερης συναίνεσης

Ο στόχος:

Η Ε.Π.Ο. να διατηρήσει το θεσμικό έλεγχο της διαιτησίας και σε συνεργασία με όλους τους φορείς και την αρωγή – χρηματοδότηση της Πολιτείας να αναλάβει να δημιουργήσει την υποδομη που θα αποτελέσει μια στέρεη βάση για την ανάδειξη νέων και ικανών διαιτητών.