Σάββατο 23 Μαΐου 2009

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ- ΑΠΟ ΤΟΝ κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ


ΑΝ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΟ (Κ.Α.Π. άρθρο 9)

1. Εάν διαπιστωθεί από τον Διαιτητή όταν προσέλθει στο γήπεδο αντικανονικότητα αυτού, τότε δίνει την δυνατότητα στο γηπεδούχο να καταστήσει αυτό κανονικό χωρίς όμως να καθυστερήσει η ώρα έναρξης του αγώνα. (Δηλαδή εάν δεν έχει γίνει κανονικό την ώρα έναρξης του αγώνα δεν κάνουμε τον αγώνα).
2. Ένσταση αντικανονικότητας γηπέδου έχει δικαίωμα να κάνει μόνο η φιλοξενούμενη ομάδα και μόνο πριν την έναρξη του αγώνα.
3. Εάν η φιλοξενούμενη ομάδα έρθει 5’ πριν την έναρξη του αγώνα η όταν προσέλθετε στον αγωνιστικό χώρο για την έναρξη αυτού και σας πει ότι το γήπεδο είναι αντικανονικό (ως προς την χάραξη των περιοχών η των τερμάτων, δηλαδή της ανοχής αυτών) και θέλω να κάνω ένσταση τότε δεν την δέχεστε κάνετε τον αγώνα και σημειώνετε στις παρατηρήσεις του Φ.Α. την τυχόν αντικανονικότητα που σας υποδεικνύουν.
4. Όταν δεν κάνουμε τον αγώνα λόγω αντικανονικότητας, στις παρατηρήσεις του Φ.Α. γράφουμε τα εξής: Δεν έκανα τον αγώνα διότι το γήπεδο ήταν αντικανονικό. Συγκεκριμένα : α) δεν υπήρχαν δοκάρια β) δεν υπήρχαν δίχτυα γ) οι κύριες γραμμές του (κέντρου ,της επανορθωτικής περιοχής, της περιοχής τέρματος, των πλαγίων και των τερμάτων) δεν είχαν χαραχθεί καθόλου. δ) οι κύριες γραμμές του είχαν χαραχθεί πλημμελώς έτσι ώστε δεν εξασφάλιζαν την κανονική διεξαγωγή του αγώνα.



ΑΝ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ (Κ.Α.Π. άρθρο 10)

1. Ο μόνος αρμόδιος για την ακαταλληλότητα του γηπέδου είναι ο Διαιτητής.
2. Στις παρατηρήσεις του Φ.Α. γράφουμε: Δεν έκανα τον αγώνα η διέκοψα τον αγώνα (γράφουμε το λεπτό της διακοπής και το σκορ) λόγω ακαταλληλότητας του γηπέδου: Συγκεκριμένα: α) Εξ αιτίας της βροχής ο αγωνιστικός χώρος είχε γίνει σε μεγάλο βαθμό λασπώδης και για τον λόγο αυτό η κίνηση των ποδοσφαιριστών ήταν δύσκολη και κινδύνευε η σωματική τους ακεραιότητα. β) Εξ αιτίας της βροχής ο αγωνιστικός χώρος είχε πλημμυρίσει σε διάφορα σημεία του από νερά σε τέτοιο βαθμό που όταν η μπάλα έπεφτε σ ’αυτά δεν άγγιζε το έδαφος γ) Εξ αιτίας της χιονόπτωσης η περιφέρεια της μπάλας μεγάλωνε σε τέτοιο βαθμό που γινόταν αντικανονική δ) το χιόνι που είχε πέσει στον αγωνιστικό χώρο πάγωνε εξ αιτίας του ψύχους που επικρατούσε και δημιουργούσε για τον λόγο αυτό κίνδυνο τραυματισμού των ποδοσφαιριστών.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν δεν προσέλθει μια ομάδα τότε δεν έχουμε αντικανονικότητα η ακαταλληλότητα γηπέδου, αλλά μη προσέλευση ομάδας.



ΣΤΗΝ ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΛΑΣΤΟΠΡΟΣΩΠΙΑΣ (Κ.Α.Π. άρθρο 23 & 1α ,2α )

1. Μας ειδοποιεί ο αρχηγός της (α) ομάδας πριν η κατά την διάρκεια του αγώνα ότι θέλει να κάνει ένσταση πλαστοπροσωπίας κατά ποδοσφαιριστού της ομάδας (β). Αμέσως ειδοποιούμε τον παραπάνω ποδοσφαιριστή να μην φύγει στο τέλος του αγώνα και να προσέλθει στα αποδυτήρια γιατί θα υποβληθεί ένσταση πλαστοπροσωπίας σε αυτόν.
2. Εάν ο Διαιτητής ειδοποιηθεί μετά την λήξη του αγώνα για ένσταση τότε ΔΕΝ είναι υποχρεωμένος να την δεχθεί.
3. Η ένσταση υποβάλλετε μέχρι την υπογραφή του Φ.Α.
4. Στη 2η σελίδα γράφουμε τα στοιχεία του και υπογράφει.

Στις παρατηρήσεις γράφουμε: Υπεβλήθη ένσταση πλαστοπροσωπίας και σε αυτή έχω να απαντήσω : Εκκάλεσα τον ποδοσφαιριστή (α) Αρ. Δελτίου…… Αρ. Φανέλας…… για τον οποίο ενίσταται η ομάδα (β) και διαπίστωσα ότι ήταν
( κοντός, ψηλός, μετρίου αναστήματος, ξανθός, καστανός, μελαχρινός) . Όταν τον ρώτησα για τα στοιχεία του δελτίου υγείας μου απάντησε σωστά η λάθος, του πήρα και δείγμα υπογραφής . Επιπροσθέτως σας επισυνάπτω και το δελτίο υγείας του.


ΣΤΗ ΜΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΟΜΑΔΑΣ

1. Ο Διαιτητής γράφει απαραίτητα την μια ομάδα στην 1η σελίδα και υπογράφει ο αρχηγός της.
2. Στις παρατηρήσεις γράφουμε: Την κανονισμένη ώρα προσήλθα στο γήπεδο και κάλεσα τις ομάδες να μου προσκομίσουν τα δελτία των ποδοσφαιριστών. Μου έφερε δελτία μόνο η ομάδα (α) . Την ορισθείσα ώρα έναρξης του αγώνα προσήλθα στον αγωνιστικό χώρο και κάλεσα πάλι τις ομάδες να προσέλθουν. Προσήλθε μόνο η ομάδα (α). Η ομάδα (β) δεν προσήλθε. Γι’ αυτό δεν έγινε ο αγώνας.


ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ

1. Τα δελτία των ποδοσφαιριστών στο Φ.Α. τα γράφουμε στο αυτοκίνητο και υπογράφουν οι αρχηγοί.
2. Στις παρατηρήσεις γράφουμε: Την κανονισμένη ώρα προσήλθα στο γήπεδο και διαπίστωσα ότι τα αποδυτήρια των Διαιτητών ήταν κλειστά. Τα δελτία των ποδοσφαιριστών στο Φ.Α. τα έγραψα εκτός αποδυτηρίων. Αν και περίμενα έως την ορισθείσα ώρα έναρξης του αγώνα, αυτά παρέμειναν κλειστά. Για τον λόγο αυτό δεν έκανα τον αγώνα.



ΣΤΗ ΜΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΔΙΑΙΤΗΤΗ η ΒΟΗΘΟΥ (Κ.Α.Π. άρθρο 12 & 3)
Στα Εθνικά πρωταθλήματα εάν δεν προσέλθει ο Διαιτητής που έχει ορισθεί ούτε οι αναπληρωτές του, τότε οι δύο ομάδες έχουν υποχρέωση να υποδείξουν έναν επίσημο Διαιτητή από εκείνους που τυχόν παρευρίσκονται στο γήπεδο για να διευθύνει τον αγώνα. Ειδικά για τους αγώνες Α’ Εθνικής πρέπει να περιλαμβάνεται στους πίνακες αξιολόγησης Α’ Εθνικής της Ε.Δ. για δε τους αγώνες Β’-Γ’-Δ’ Εθνικής ο Διαιτητής πρέπει να περιλαμβάνεται στους πίνακες αξιολόγησης της αντίστοιχης η ανώτερης κατηγορίας , διαφορετικά ο αγώνας δεν διεξάγεται και σε αντίθετη περίπτωση θεωρείται άκυρος. Αν δεν παρευρίσκονται ανάμεσα στους θεατές επίσημοι Διαιτητές, η αν παρευρίσκεται μόνο ένας επίσημος Διαιτητής αλλά δεν συμφωνήσουν στο πρόσωπό του οι ομάδες, τότε οι αγώνες μεταξύ ομάδων Α’, Β’, Γ’ Εθνικής κατηγορίας και Δ’ Εθνικής Ερασιτεχνικής κατηγορίας αναβάλλονται ( και αν τυχόν , μολαταύτα διεξαχθούν , θεωρούνται άκυροι και επαναλαμβάνονται, εφόσον διατυπωθεί ένσταση πριν από τον αγώνα).
Οι αγώνες Α’, Β’, και Γ’ κατηγορίας των Ενώσεων διεξάγονται, εφόσον υπάρχει σχετικός όρος στην προκήρυξη από την διοργανώτρια, με την υποχρέωση των αντιπάλων ομάδων να υποδείξουν ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής ως Διαιτητή, διαφορετικά ο αγώνας αναβάλλεται και αν τυχόν , μολαταύτα διεξαχθεί , θεωρείται άκυρος και επαναλαμβάνεται, εφόσον διατυπωθεί ένσταση πριν από τον αγώνα.
*Ακολουθεί δε, η παρακάτω διαδικασία που αφορά και την περίπτωση που δεν προσέλθει και ο βοηθός. Οι ομάδες υποδεικνύουν έναν επίσημο Διαιτητή για βοηθό από αυτούς που παρευρίσκονται στο γήπεδο. Εάν δεν συμφωνήσουν σε αυτόν τότε υποδεικνύουν από έναν και ο βοηθός βγαίνει με κλήρωση (τουλάχιστον μεταξύ δύο ) επισήμων Διαιτητών.
Στο τοπικό πρωτάθλημα : Εάν δεν προσέλθει ο Διαιτητής, τότε αναλαμβάνει καθήκοντα Διαιτητή ο πρώτος αναγραφόμενος βοηθός και εάν δεν προσέλθει και αυτός τότε ο δεύτερος αναγραφόμενος βοηθός. Ακολουθείται δε η (παραπάνω)* διαδικασία του Εθνικού πρωταθλήματος, που αφορά την περίπτωση που δεν προσέλθει ο βοηθός, με την εξαίρεση ότι αν δεν υπάρχει επίσημος Διαιτητής στο γήπεδο τότε οι αντίπαλες ομάδες υποχρεούνται να υποδείξουν ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Αν όμως δεν συμφωνήσουν τότε κάθε ομάδα υποδεικνύει από ένα πρόσωπο (φίλαθλο) και μετά από κλήρωση θα ασκήσει τα καθήκοντα του βοηθού.
Στις παρατηρήσεις του Φ.Α. γράφουμε: α) Για μη προσέλευση Διαιτητή: Ο ορισθείς Διαιτητής δεν προσήλθε και καθήκοντα Διαιτητή ανέλαβε ο πρώτος αναγραφόμενος βοηθός. Καθήκοντα βοηθού άσκησε ο επίσημος Διαιτητής (π) ο οποίος υποδείχθηκε και από τις δυο ομάδες η κατόπιν κληρώσεως μεταξύ 2,3,4,επισήμων Διαιτητών ο Διαιτητής (Α).
Β) Για μη προσέλευση βοηθού: Ο ορισθείς βοηθός δεν προσήλθε και καθήκοντα βοηθού άσκησε ο επίσημος Διαιτητής ( Α) η ο φίλαθλος κος (Ν) με κοινή αποδοχή των αντιπάλων ομάδων η ο φίλαθλος κος (Χ) με κλήρωση μεταξύ των 2,3,4, που υποδείχθηκαν από τις αντίπαλες ομάδες.
Εάν μια ομάδα δεν θελήσει να υποδείξει , τότε καθήκοντα βοηθού αναλαμβάνει αυτός που υποδεικνύει η άλλη ομάδα.
Ο επίσημος Διαιτητής που αναλαμβάνει τα καθήκοντα του βοηθού στο Εθνικό η τοπικό πρωτάθλημα υπογράφει στο Φ.Α.

ΣΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΔΙΑΙΤΗΤΗ η ΒΟΗΘΟΥ (Κ.Α.Π. άρθρο 12 & 8)


Εφόσον ο Διαιτητής μετά την έναρξη του αγώνα , ασθενήσει η τραυματιστεί και αδυνατεί να συνεχίσει τον αγώνα, χωρίς υπαιτιότητα των διαγωνιζομένων ομάδων, των παραγόντων η των φιλάθλων τους , ο αγώνας θα συνεχιστεί και καθήκοντα του Διαιτητή θα αναλάβει από τους βοηθούς Διαιτητές, ο αξιολογημένος να αγωνίζεται σαν Διαιτητής σε μεγαλύτερη κατηγορία, σε ισότητά τους δε ο ανώτερος σε σήμα της Ο.Δ.Π.Ε., σε ισότητα ο αρχαιότερος και σε ισότητα ο μεγαλύτερος σε ηλικία. Η με αυτόν τον τρόπο αναπλήρωση του Διαιτητή είναι υποχρεωτική για τον βοηθό Διαιτητή.
Εάν όμως δεν υπάρχουν προϋποθέσεις τότε συνεχίζει τον αγώνα με έναν βοηθό γιατί στην προκειμένη περίπτωση δεν συνιστά λόγο διακοπής του αγώνα η έλλειψη ενός βοηθού.





ΔΕΛΤΙΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ (Κ.Α.Π. άρθρο 18)

1. Ποδοσφαιριστής χωρίς δελτίο ή που δεν περιλαμβάνεται στην ιατρική κατάσταση της ομάδας του, δεν επιτρέπεται να αγωνισθεί. Να ελέγχετε την ημερομηνία της ιατρικής θεώρησης (12μηνο). Αν έχει περάσει το 12μηνο από τη θεώρηση της ιατρικής κατάστασης ο αγώνας ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ Ε.Π.Σ. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ.
2. Στις παρατηρήσεις του Φ.Α. αναφέρει: Διαπίστωσα ότι στο δελτίο του ποδοσφαιριστή (α) Αρ. Δελτίου… Αρ. Φανέλας…. της ομάδας (β), είχε παρέλθει χρόνος μεγαλύτερος του δωδεκαμήνου από την τελευταία ιατρική θεώρηση ( ημερομηνία). Επιπροσθέτως σας επισυνάπτω με το Φ.Α. και το Δελτίο υγείας του.


ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΟ

Όταν ο αγώνας κυπέλου έχει παράταση , τότε στη θέση του σκορ γράφουμε αυτό της παράτασης.
Στις παρατηρήσεις του Φ.Α. γράφουμε: Ο κανονικός αγώνας έληξε ισόπαλος με τέρματα ένα (1) – ένα (1) . Κράτησα ημίωρη παράταση και ο αγώνας έληξε υπέρ της ομάδας (Α) η παρέμεινε ισόπαλος με τέρματα ένα (1) – ένα (1). Ακολούθησε η διαδικασία των πέναλτυ και νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η (Α) που πέτυχε πέντε (5) τέρματα έναντι της ομάδας (Β) που πέτυχε τέσσερα (4) τέρματα.