Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ .ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

ΠΗΓΗ: DIAITITIS.GR

Του Μιχάλη Μουσελίμη

Το 2006 με την ίδρυση της Σουπερ Λίγκας ένας από τους στόχους των μελών του συνεταιρισμού ήταν να μετατρέψουν την διαιτησία από ερασιτεχνική σε επαγγελματική.

Μπορεί η προσπάθεια αυτή να έπεσε στο κενό, ωστόσο η απόφαση να αυξηθεί η αμοιβή που παίρνουν οι διαιτητές και να φτάσει σήμερα να είναι 1.540 ευρώ ανά παιχνίδι που σφυρίζουν στη μεγάλη κατηγορία, βοήθησε αρκετά τους Έλληνες ρέφερι.

Τα χρήματα δίνονται από τη Σούπερ Λίγκα στην ΕΠΟ και από την ομοσπονδία μπαίνουν στον τραπεζικό λογαριασμό του διαιτητή.

Πάντως από αυτά τα χρήματα το 15% πάει στις Ενώσεις, ενώ οι διεθνείς δινουν 20% ανάλογα πως εχει η κατάσταση ,δηλαδή σ αλλους νομούς τα παίρνουν ενώσεις για δήθεν ανάπτυξη της διαιτησίας,αλλου οι σύνδεσμοι η εισπράτονται μισά-μισά .Σε καθε περίπτωση τα ποσοστα δινονται χωρις να παίρνουν οι διαιτητές ,οι βοηθοί και οι παρατηρητές την ανάλογη απόδειξη που να μπορούν να την προσκομίσουν στην εφορία ως παραστατικό,δεδομένου οτι οι ρέφερυς της σ.λίγκα δίνουν πανω απο 2.500 ευρω ως ποσοστα και φορολογούνται χωρίς να τα βάζουν στην τσέπη τους .Πάντως για να φτάσει ένα διαιτητής να σφυρίζει στην Σουπερ Λιγκ περνούν 10 χρόνια οπότε η αποζημίωσή του για τις διαιτησίες ,είναι από ανύπαρκτη έως πενιχρή.

Επίσης οι συνθήκες που θα δουλέψει ένας διαιτητής για να βγάλει αυτά τα 1.540 ευρώ δεν είναι και οι καλύτερες στα ελληνικά γήπεδα, αφού θα πρέπει να ανεχτεί πράγματα που δύσκολα άλλος «εργαζόμενος» θα ανεχόταν, όπως ύβρεις , αντικείμενα, απειλές και επιθέσεις.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό οι συνθήκες εργασίας για τους διαιτητές είναι καλύτερες , όπως και οι αμοιβές τους.

Συγκεκριμένα στην Ισπανία οι διαιτητές έχουν πάγιες ετήσιες αποδοχές 50.000 ευρώ, ενώ λαμβάνουν περίπου 2.000 ευρώ για κάθε ματς που σφυρίζουν.

Στην Αγγλία οπού η διαιτησία είναι επαγγελματική υπάρχει πάγιος ετήσιος μισθός 37.000 ευρώ συν 500 ευρώ το παιχνίδι και υπάρχουν και φορολογικές απαλλαγές.

Στην Ιταλία οι διαιτητές παίρνουν περίπου 3.500 ευρώ ανά παιχνίδι και στη Γαλλία περίπου 2.500 ευρώ. Βέβαια υπάρχουν και οι αγώνες στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα.

Εκεί ένας διαιτητής που σφυρίζει σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και βρίσκεται σε κατηγορία Top Class γεμίζει τις τσέπες του με επιπλέον 2.850 ευρώ, αφού 1000 ευρώ παίρνει ως μπόνους από την ΟΥΕΦΑ για τη κατηγορία στην όποιο βρίσκετε και 1000 ευρώ για το παιχνίδι που σφυρίζει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, ενώ παίρνει και 850 ευρώ σαν ημεραργία ανά παιχνίδι από την Ευρωπαϊκή ομοσπονδία, χρήματα μάλιστα τα όποια είναι ήδη φορολογημένα στην Ελβετία.

Δυστυχώς για την Ελληνική διαιτησία μετά τον Κύρο Βασάρα τέτοιος διαιτητής δεν υπάρχει, αφού μετά τον Θεσσαλονικιό ρέφερι κανένας από τους διαιτητές μας δεν έχει φτάσει στην κατηγορία Top Class ή την Premier.

Δηλαδή οι Κάκος και Δαλούκας που είναι στην β κατηγορία για κάθε ματς του Europaleague που διευθύνουν θα πάρουν από την ΟΥΕΦΑ μόλις 600 ευρώ.