Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

ΒΑΣΣΑΡΑΣ " Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ"

Πηγή:diaititis.gr
Ο εκ των κορυφαίων Ελλήνων διαιτητών και πλέον υπεύθυνος για την Ανάπτυξη και την Εκπαίδευση τους, Κύρος Βασσάρας μίλησε στο «Αθλητικό Metropolis» και αρχικά αναφέρθηκε στον αήμνειστο πατέρα του, Αντώνη λέγοντας: «Έτσι αποφάσισε ο Θεός, τον Αντώνη Βασσάρα τον βλέπουμε κάθε μέρα και όλα αυτά που έχει κάνει, τα βλέπω ερχόμενος σε επαφή με διαιτητές σε όλη την Ελλάδα. Αυτά που είχε όραμα πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν πραγματικότητα» ενώ για το αν έχει κλίση προς την διαιτησία ο γιος του Αντώνης είπε: «Είναι ένα μωρό που δεν καταλαβαίνει τίποτα, άρα προς τα εκεί πηγαίνει…»
Ο κ. Βασσάρας τόνισε αρχικά ότι: «Μία γενική διάσταση για την θέση μου, με τις οδηγίες της UEFA, αλλά και με τον κανονισμό που ψήφισε η Ελληνικό Ομοσπονδία. Εγώ είχα την τιμή να επιλεγώ για την Επιμόρφωση και Εκπαίδευση, πάνω στα θέματα που πρέπει να θέσουμε μία βάση έτσι ώστε και οι διαιτητές, οι παρατηρητές να είναι έτοιμοι από κάθε άποψη και οι εκπαιδευτές που θα πάρουν τις θέσεις τους στα καινούργια πρωταθλήματα να είναι επίσης έτοιμοι και επιμορφωμένοι. Έχω επωμισθεί με τον συνεργάτη μου κ. Γιαννόπουλο ένα μεγάλο κομμάτι, το ξεκίνημα της βάσης ώστε να δημιουργηθεί μία καλή υποδομή. Αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς θα είναι να συγκεντρώνουμε ως… φίλτρο όλους αυτούς που έχουμε περάσει από μία δοκιμασία που λέγεται γραπτή εξέταση, γνώση των κανονισμών, αγωνιστικό τεστ και να δώσουμε αυτή την λίστα στην Επιτροπή Διαιτησίας που έχει την αρμοδιότητα να επιλέξει τους καλύτερους από αυτή την διαδικασία και να τους ορίζει βάση της απόδοσης τους και άλλων κριτηρίων όπως η αγωνιστικής τους κατάσταση. Εγώ παρακολουθώ κατά την διάρκεια των πρωταθλημάτων ταλέντα, ανθρώπους που να έχουν τις προδιαγραφές. Επίσης να συγκεντρώσω φάσεις που να έχουν επιμορφωτικό χαρακτήρα για να τα δείξουμε σε συγκεντρώσεις διαιτητών. Για το θέμα της εκπαίδευσης, έχουμε δημιουργήσει DVD εκπαιδευτικού υλικού από την UEFA, για μία ενιαία εκπαίδευση, για την ενιαία γλώσσα για την ενιαία εφαρμογή των κανονισμών».
Συνεχίζοντας υπογράμμισε: «Λέω στους διαιτητές το εξής. Να ξέρουν πάντα ότι όταν ανεβαίνουν τα σκαλιά, για να μείνουν στην κορυφή χρειάζεται μεγαλύτερη δουλειά από το να φτάσεις. Πρώτα όλοι το οφείλουν στον εαυτό τους και μετά σε οποιαδήποτε παραίνεση, βοήθεια από την ΕΠΟ ή κάποιον άλλο παράγοντα».
Για την ελληνική διαιτησία τόνισε ξεκάθαρα: «Επειδή ξεκίνησα μία μελέτη, το πρόγραμμα ανάπτυξη Διαιτησίας δεν θα αποφέρει καρπούς σε τρεις μήνες αλλά στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μέχρι στιγμής δεν έχω την καλύτερη άποψη από διαιτητές που έχω δει γιατί δεν τους γνωρίζω. Προσπαθώ να πηγαίνω σε όσα περισσότερα παιχνίδια μπορώ, και να τους συμβουλέψω μετά το σημείο που θα πάρουν τις σημειώσεις των παρατηρητών. Πιστεύω ότι έχουμε ανθρώπους που μπορούν να πάνε ψηλότερα. Αλλά το βασικό είναι να έχουν ξεκάθαρο μυαλό όταν μπαίνουν μέσα στο γήπεδο. Μέχρι τώρα υπήρχε το εξής. Άλλη οδηγία έπαιρναν από έναν παρατηρητή, άλλη από έναν άλλο, άλλη από έναν Σύνδεσμο και έμπαιναν μέσα και δεν ήξεραν τι να κάνουν.. Δεν μπορούν να υπάρχουν δύο εξηγήσεις για μία φάση αλλά μία. Δουλεύουμε πάνω στην ενιαία γλώσσα εκπαίδευσης»
Για το πώς βλέπει την διαιτησία είπε: «Λάθη θα γίνονται, αυτή είναι η δουλειά μου να εξετάσω για ποιον λόγο έγιναν και τι πρέπει να γίνει για να διορθωθούν και όλα ξεκινάνε από την εκπαίδευση. Δεν μπορούμε να λέμε ότι τιμωρούμε τον έναν διαιτητή και τον άλλο. Εμείς πρέπει να βάζουμε την σφραγίδα να μην κάνουν λάθη. Έναν διαιτητής που έχει λάβει την απαραίτητη οδηγία αλλά και εκπαίδευση και συνεχίζει να κάνει λάθη, τότε θα ξέρει ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για την συγκεκριμένη κατηγορία ή την ανώτερη. Αυτό βέβαια είναι και θέμα της Επιτροπής. Εγώ δεν θα κρίνω την διαιτησία τώρα στην μέση του πρωταθλήματος αλλά στο τέλος, όπως ο προπονητής, ο παράγοντας, ο φίλαθλος. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη. Δεν υπάρχουν πλέον παραπομπές, απλώς η Επιτροπή κρίνει πότε πρέπει να βάζει τον διαιτητή ανάλογα με την απόδοση του. Αν δεν τον χρησιμοποιήσει μερικές αγωνιστικές για να βελτιώσει την απόδοση του, όχι για να τον τιμωρήσει. Βάση του κανονισμού έχουμε πλέον και μία άλλη οδηγία όπου διαιτητές που για παράδειγμα είναι της Β’ Εθνικής θα μπορούν να αγωνιστούν στο Κύπελλο σε μεγαλύτερης κατηγορίας. Ώστε να δούμε από τώρα αν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της εκάστοτε μεγαλύτερης κατηγορίας και να τους προωθήσουν τον Φεβρουάριο ή στο επόμενο πρωτάθλημα. Η συμπλήρωση της πρώτης κρίσης θα γίνει τον Φεβρουάριου, δημιουργήθηκαν θέσεις που είναι μειωμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτές τις θέσεις θα τις καλύψει η Επιτροπή για διαιτητές που μπορεί να είχαν καλή απόδοση τα προηγούμενα χρόνια αλλά να μην τα πήγαν καλά στις γραπτές εξετάσεις ή να είχε έναν τραυματισμό ώστε να τους δώσει μία δεύτερη ευκαιρία. Έτσι να μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος, να είναι επιμορφωμένος και φυσικά να είναι γυμνασμένος. Δεν μπορούμε να έχουμε διαιτητές υπέρβαρους, αγύμναστους που να μην γνωρίζουν τους κανονισμούς.
Οι παρατηρητές που δεν πήραν το δικαίωμα να είναι στην λίστα, μπορούν να έρθουν τον Φεβρουάριο και να ενταχθούν εκεί που θα τους επιλέξει η Επιτροπή Διαιτησίας».
Επίσης ανέφερε τι πρόκειται για γίνει το Σάββατο για διαιτητές και παρατηρητές: «Το Σάββατο καλούνται οι διαιτητές, μετά τον έλεγχο φυσικής κατάστασης, θα παρακολουθήσουν σε κερκίδα μαζί με τους παρατηρητές της Β’ Εθνικής που είναι 80 τον αριθμό, τον αγώνα της Εθνικής και την επόμενη μέρα οι διαιτητές θα κάνουν μάθημα για τις επόμενες αγωνιστικές ημέρες. Με τον ίδιο τρόπο θα γίνει σεμινάριο των παρατηρητών πριν τον αγώνα, μετά το παιχνίδι θα αναλάβουν μία εργασία και θα πρέπει να αποστείλουν κάποια συμπεράσματα. Θέλουμε να κάνουμε έναν έλεγχο του επιπέδου τους».
Αναφορικά με την δραματική μείωση των διαιτητών του Συνδέσμου Θεσσαλονίκης στην πρώτη κατηγορία είπε: «»Οποιαδήποτε περιοχή που έχει πρόβλημα με διαιτητές να ψάξει γιατί δεν έχει, υπήρχαν διαιτητές αγύμναστοι ή σε κακή μέρα που σημαίνει ότι δεν ήταν προετοιμασμένοι. Θέλει προσοχή, η Θεσσαλονίκη όπως έβγαλε τους περισσότερους από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές πρέπει να κάνει το ίδιο και με τους διαιτητές. Είναι υποχρεωμένη να το κάνει. Πρέπει να δώσουν βάση στην προετοιμασία τους, ώστε να υπάρξουν διαιτητές που να κάνουν υπερήφανη την Θεσσαλονίκη και αυτούς που τους βοήθησαν.
Σε ερώτηση αν σκέφτεται και επιθυμεί να γίνει πρόεδρος της ΚΕΔ απάντησε: «Είναι μεγάλη μου τιμή που ασχολούμαι με ένα βασικό κομμάτι της διαιτησίας. Όπου με ζητάει το ελληνικό ποδόσφαιρο είμαι έτοιμος να δώσω τις υπηρεσίες μου. Θα ήταν αντισυναδελφικό όταν υπάρχει πρόεδρος στην ΚΕΔ να βγω εγώ και να πω την άποψη μου. Όταν έχω πάρει τόσα από την διαιτησία, την φήμη, την αξιοπιστία, την αξιοπρέπεια, την εμπειρία, δεν πρέπει να τα κρατάμε για τον εαυτό μας. Αλλά να τα γυρίσουμε πίσω στους διαιτητές που θα έχουν ανάγκη, όχι να τους κριτικάρουμε».
Συνεχίζοντας για το όραμα του πατέρα του είπε: «Το όραμα του Αντώνη Βασσάρα ήταν να υπάρχει η βάση, η εκπαίδευση, η συνεννόηση, η βελτίωση, να προσφέρουν πολλοί άνθρωποι προς τους νέους διαιτητές και όχι συνδικαλιστικά το που πρέπει να βρίσκεται . Η UEFA ζητάει έναν άνθρωπο που να μιλάει για την ανάπτυξη και όχι πολλές φωνές. Εμείς να βρούμε τον τρόπο και όχι να κάνουμε συνέχεια επιτροπές, να περνάει ο χρόνος και να την πληρώνουν οι διαιτητές».
Ολοκληρώνοντας τόνισε: «Είμαι στην Επιτροπή Διαιτησίας της UEFA, που έχω πολύ δουλειά, είμαι διεθνής παρατηρητής και στο πάνελ διεθνών εκπαιδευτών της Ευρώπης. Το θέμα δεν είναι που θα βρίσκεσαι αλλά όπου σε επιλέξουνε, όπου σε ζητάει το ποδόσφαιρο πρέπει να αποδώσεις το καλύτερο. Αυτό πρέπει να είναι δικό μου μέλημα αλλά και των συναδέλφων στην Επιτροπή Διαιτησίας».