Σάββατο 10 Απριλίου 2010

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΕ ΑΓΩΝΑ . ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΠΟ www.diaitisia.gr

ΠΗΓΗ: diaitisia.gr
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Όταν στα παιχνίδια της Δέλτα Εθνικής όπου η παρουσία Γιατρού του Αγώνα είναι υποχρεωτική αυτός δεν βρίσκεται στο γήπεδο την προκαθορισμένη ώρα και η γηπεδούχος ομάδα λέει δια των εκπροσώπων της στον διαιτητή ότι αυτός είναι στον δρόμο και έρχεται σε λίγη ώρα θα είναι εδώ, και μάλιστα δίνουν και το τηλέφωνο στον διαιτητή να μιλήσει μαζί του και του λέει ότι κάτι του συνέβη στον δρόμο πχ λάστιχο κλπ (που μπορεί να είναι και ψέμα)Μέχρι πότε είναι υποχρεωμένος να τον περιμένει ο διαιτητής; Αν ο Γιατρός πχ έρθει μετά από μισή ώρα ή 45 λεπτά ο διαιτητής μπορεί να περιμένει πειθόμενος από τις διαβεβαιώσεις του γιατρού ότι έρχεται και να αρχίσει τότε το παιχνίδι; ή κινδυνεύει με σοβαρές πειθαρχικές κυρώσεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Αντιλαμβάνομαι τις αγωνίες σου για τέτοιες περιπτώσεις κανονισμών. Εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι ότι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις ως διαιτητής είναι να διώξεις το άγχος που βαραίνει το μυαλό σου, αλλά και τις υποτιθέμενες περιπτώσεις που ίσως θα συμβούν (μερικές συμβαίνουν και συχνά), διότι ο Διαιτητής οφείλει να έχει κατά κύριο λόγο το μυαλό του καθαρό.

Πρέπει επίσης να σου επισημάνω ότι κάποια γεγονότα- περιστάσεις δεν «καλουπώνονται». Δεν μπορείς δηλαδή να πεις ότι σ' αυτή την περίπτωση πρέπει να κάνεις έτσι ή αλλιώς.
Δεν ήλθε ο γιατρός;
Δεν παίζουμε. Τελείωσε. Οι εκπτώσεις και οι ανοχές, σε βάρος μας καταλήγουν. Υπάρχει δηλαδή περίπτωση, ο παράγοντας που τυχόν θιχτεί από την απόφασή σου, να ξεκινήσεις δηλαδή τον αγώνα, χωρίς την παρουσία γιατρού, να πει: «εγώ είχα την ευθύνη; Ο διαιτητής τον ξεκίνησε. κλπ κλπ».

Άρα και στο δίνω ως συμβουλή, όταν διοικείς έναν αριθμό ανθρώπων και εν προκειμένω δύο ομάδες με τους τακτικούς, τους αναπληρωματικούς, τους προπονητές κλπ φρόντιζε να εφαρμόζεις τους κανονισμούς, που οι προϊστάμενοί τους ψήφισαν. Αλλοιώσεις και ανοχές άφησέ τες στην άκρη, μην ανακατεύεσαι.
Πάρε παράδειγμα τον στρατό ή την εκκλησία. Πως διατηρείται η συνοχή; με την Πειθαρχία και την υπακοή. Κι όλα αυτά που στηρίζονται; σε διαταγές και κανόνες, οι οποίοι πρέπει να εφαρμόζονται ,διαφορετικά ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΧΑΝΕΤΑΙ.

Γι αυτό εκτιμώ (προσωπική άποψη) ότι ο σημερινός Διαιτητής είναι πολύ τυχερός, με την ενασχόληση του Βασάρα στην διαιτητική εκπαίδευση. Μέσα σ’ αυτόν το χρόνο σου έχει δώσει οδηγίες πώς να λειτουργήσεις. Εκεί πρέπει να δείξεις κάρτα, εκεί πρέπει να μετράς έτσι κλπ. «Πειθαρχία λοιπόν και υπακοή», πρέπει να είναι το νέο σύνθημα του νέου κυρίως Διαιτητή ώστε να μην έχει άγχος.