Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

ΕΚΤΑΚΤΗ Γ.Σ. Ο.Δ.Π.Ε. ΣΤΙΣ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009

Έκτακτη Γενική Συνέλευση ΟΔΠΕ στις 12 Ιουνίου (update)

Δημοσιεύθηκε την 03-06-2009 στο diaitisia.gr


Το τελευταίο δίμηνο μέσω της ιστοσελίδας της ΕΠΟ έγινε γνωστή σε όλους μας η «Σύμβαση Διαιτησίας», που προέβλεπε την οργάνωση, διοίκηση και δομή της Διαιτησίας στα ευρύτερα πλαίσια της εναρμόνισης της με την δομή οργάνωσης UEFA-FIFA.



Η ΟΔΠΕ και οι ΣΔΠ που αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της ποδοσφαιρικής αλυσίδας από το 1955, διαχρονικά συνέβαλαν τα μέγιστα στη διαμόρφωση του λαοφιλέστερου αθλήματος όλα αυτά τα χρόνια, παράγωντας και εκπαιδεύοντας χιλιάδες Έλληνες Διαιτητές οι οποίοι παρά της κατά καιρούς αγκυλώσεις, όπως συμβαίνει σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, κατά γενική ομολογία πέτυχε στο έργο της και παρήγαγε – επιμόρφωσε Διαιτητές οι οποίοι αποτέλεσαν παράδειγμα προς μίμηση.

Όμως κατά περίεργο τρόπο από το 1992, με διάφορα τεχνάσματα, τροποποιήσεις νόμων και διατάξεων άρχισαν να ψαλιδίζονται οι διαχρονικές αρμοδιότητες του θεσμικού μας φορέα. Το φαινόμενο αυτών των αλλοιώσεων συνεχίζεται δυστυχώς και σήμερα από την ΕΠΟ, η οποία υιοθετώντας ένα ευρύτερο πλαίσιο και ενώ έχει την ευχέρεια ελιγμών αποδίδοντας την διακριτική εξουσία του ρόλου ενός έκαστου, εξαϋλώνει την ΟΔΠΕ, μη αναγνωρίζοντας τον λόγο και την αιτία ύπαρξης της, παραγνωρίζοντας με τον τρόπο αυτό το έργο και την διαχρονική προσφορά της στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι.

Ομολογουμένως η σύμβαση Διαιτητή είναι ένα κείμενο που αφορά την εκπαίδευση, υλοποίηση και οργάνωση της δομής της Διαιτησίας που έχει ως σκοπό αφενός την ενιαία εκπαίδευση των Διαιτητών με στόχο την βελτίωση της σε όλα τα επίπεδα και αφετέρου το ανεπηρέαστο των Διαιτητών από κυβερνητικά όργανα, ενώσεις και ενδεχομένως ομάδες. Ιστορικά από την γέννηση της Διαιτησίας η ΟΔΠΕ και οι ΣΔΠ είχαν ως αρμοδιότητα εκτός των άλλων, την παραγωγή των Διαιτητών και στη συνέχεια την εκπαίδευση και επιμόρφωση τους με βάση τους διεθνείς κανονισμούς και τις οδηγίες της UEFA-FIFA.

Δυστυχώς όμως σήμερα αυτό που επιχειρείται από την ΕΠΟ είναι να αγνοήσει παντελώς το παραγόμενο διαχρονικά έργο των ΣΔΠ και της ΟΔΠΕ που σημειωτέον είμαστε ένας από τους ουσιαστικούς παράγοντες ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, ενώ η σύμβαση Διαιτητή δίνει την ευχέρεια στην ΕΠΟ να συνεργαστεί σε θέματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης με την ΟΔΠΕ και τους ΣΔΠ.

Εμείς, σαν θεσμικό όργανο, με την γνωστοποίηση της ανωτέρω σύμβασης επιδιώξαμε μέχρι και σήμερα, σε συνεργασία με τους ΣΔΠ, την έγκριση από το Δ.Σ. της ΕΠΟ για την θεσμική μας συμμετοχή, τα παραδοσιακά θεσμικά μας καθήκοντα μέσω προσπαθειών διαλόγου και επιχειρημάτων για την αναγκαιότητα της συμμετοχής μας στα Διαιτητικά δρώμενα, με περίσσια αξιοπρέπεια, σοβαρότητα αλλά κυρίως με καλοπροαίρετο διάλογο, προκειμένου να προβλεφθεί στο νέο κανονισμό η συνεργασία ΣΔΠ – ΟΔΠΕ με τη νέα δομή διοίκησης της Διαιτησίας, παρά την ΕΠΟ, πλην όμως παρά την αρχικά εκ μέρους της ΕΠΟ φαινομενική κατανόηση για το έργο μας, η ΕΠΟ δια του συμβουλίου της σήμερα 03-06-2009, αποφάσισε επιδεικτικά να αγνοήσει και ουσιαστικά να αφαιρέσει με κάθε τρόπο την εκπαίδευση και επιμόρφωση των Διαιτητών από τους φυσικούς της εκπαιδευτές. Με την πράξη τους αυτή, ενδεχομένως ευελπιστούν και πιστεύουν ότι οι τέσσερις, σίγουρα αξιόλογοι, συνάδελφοι Διαιτητές που βάσει σχεδίου θα διευθύνουν την Διαιτησία σύμφωνα με το νέο πλαίσιο της, θα μπορέσουν να οργανώσουν την εκπαίδευση αλλά και να διοικήσουν την Διαιτησία της Ελλάδος, απαξιώνοντας τον θεσμικό φορέα που παρήγαγε και εκπαίδευσε τους Έλληνες Διαιτητές και θα συνεχίσει να το κάνει αυτό.

Άραγε αναρωτιόμαστε αν με όλα αυτά πείθεται κάποιος ότι η Διαιτησία θα παραμείνει ανεπηρέαστη; Θα εξυπηρετηθεί η ενιαία εκπαίδευση και επιμόρφωση των Διαιτητών και η βελτίωση της σε όλα τα επίπεδα χωρίς την συνδρομή των παραδοσιακών θεσμικών φορέων;

Σε κάθε περίπτωση για όλα αυτά που γίνανε σήμερα 03-06-2009, διαμαρτυρόμαστε και καταγγέλλουμε σε όλους τους αρμόδιους φορείς, την στάση της ΕΠΟ, που ουσιαστικά αποσκοπεί στην άμεση αδρανοποίηση της ΟΔΠΕ και στην μετέπειτα αδρανοποίηση εν ευθέτω χρόνο των Συνδέσμων Διαιτητών Ποδοσφαίρου. Άραγε πως μπορεί να πειστεί κάποιος ότι για όλα τα δεινά που ενδεχομένως ταλάνιζαν και εξακολουθούν να ταλανίζουν το Ελληνικό Ποδόσφαιρο, η ευθύνη να βαραίνει μόνο τους Διαιτητές;

Δηλώνουμε δε ξεκάθαρα ότι σκοπός και άμεσο ενδιαφέρον της ΟΔΠΕ και των ΣΔΠ είναι η συνεργασία με όλα τα θεσμοθετημένα όργανα όσον αφορά την εκπαίδευση, υλοποίηση των εκπαιδευτικών σκοπών και στόχων που θέτουν οι επίσημοι κανονισμοί προκειμένου ανεπηρέαστα να βελτιωθεί το επίπεδο της Διαιτησίας.

Στα πλαίσια αυτού του σκοπού που αγνόησε η ΕΠΟ, θα εργαστούμε με κάθε νόμιμο τρόπο προκειμένου να διαφυλάξουμε το μέχρι σήμερα θεσμικό ρόλο της ΟΔΠΕ αλλά και των Συνδέσμων μελών της. Ενόψει των ανωτέρω εξελίξεων, πραγματοποιήθηκε σήμερα έκτακτο Δ.Σ. της ΟΔΠΕ όπου αποφασίστηκε άμεσα σύγκλιση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, για την ερχόμενη Παρασκευή 12.06.2009 και ώρα 19.30, στο Σύνδεσμο Διαιτητών Ποδοσφαίρου Θεσσαλονίκης, για ενημέρωση των μελών μας και λήψη αποφάσεων για τις κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσουμε για την διαφύλαξη του ρόλου της ΟΔΠΕ και των ΣΔΠ, δηλώνοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι η ΟΔΠΕ και οι ΣΔΠ δεν πρόκειται να διαλυθούν, και θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν στα πλαίσια του καταστατικού τους και των γενικότερων εσωτερικών κανονισμών τους, απογοητεύοντας τους εμπνευστές του εν δυνάμει Κανονισμού Διαιτησίας.
Update:

1. Αντί για Έκτακτη Γενική Συνέλευση πιθανώς να γίνει άλλη μια Έκτακτη Πανελλήνια Συνδιάσκεψη, όπως πριν απο μια εβδομάδα περίπου, και ως απαρτία να ορίζεται ο αριθμός των συμμετεχόντων.

2. Ο τόπος μπορεί να αλλάξει. Αυτό θα γίνει γνωστό μόλις δημοσιοποιηθεί η τοποθεσία της ΓΣ της ΕΠΟ στις 13 ιουνίου