Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Πόρτο - Άρσεναλ: Η γρήγορη εκτέλεση του έμμεσου φάουλ στο 2ο γκόλ της Πόρτο

Σημείωση: Συγχαρητήρια στον εκπαιδευτικό τομέα του diaitisia.gr, που ενημερώνει και αναλύει  ΑΜΕΣΑ μετά απο κάθε παιχνίδι,  τις φάσεις που... προκαλούν αντιδράσεις!.

Ανάλυση της φάσης από τον Εκπαιδευτικό τομέα του Diaitisia.gr.


Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα φάση που προκάλεσε τις αντιδράσεις και τα σχόλια όσων την παρακολούθησαν συνέβη στον αγώνα της φάσης των 16 του Champions League ανάμεσα στην Πόρτο και την Άρσεναλ.
Παράπονα για την απόφαση του ρέφερι Μάρτιν Χάνσον να επιτρέψει στους παίκτες της Πόρτο να εκτελέσουν γρήγορα το έμμεσο φάουλ από το οποίο προήλθε το γκολ της νίκης επί της Άρσεναλ με 2-1 για τη φάση των «16» του Champions League εξέφρασε ο Αρσέν Βενγκέρ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο αμυντικός γυρνά τη μπάλα στον τερματοφύλακα, ο οποίος την πιάνει με τα χέρια μέσα στη περιοχή του. Ο Διαιτητής σωστά σφυρίζει έμμεσο σε βάρος της ομάδας του.
Εκτελείται και με πάσα σημειώνεται κανονικό γκολ.
Σωστά κατοχυρώθηκε.

ΕΠΙΜΑΧΗ ΦΑΣΗ


Η γρήγορη εκτέλεση και το διαφαινόμενο σάστισμα της αμυνόμενης ομάδας, δημιουργεί στον κάθε θεατή, τούτης της φάσης, αισθήματα αντίδρασης. Όμως για να λάβουμε μια σαφή κι αντικειμενική θέση θα πρέπει να ξέρουμε τι ισχύει για τέτοιες περιπτώσεις.

ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΗΤΗ


Προτού αναλύσουμε, εκτιμούμε την ανάγκη προσδιορισμού του ρόλου του Διαιτητή στην κάθε παράβαση, από τη στιγμή που αποφασίσει να τη σημειώσει (σφυρίξει).
Ως θεματοφύλακας του χρόνου του παιχνιδιού φροντίζει γι αυτόν, «κυνηγώντας» κάθε καθυστέρηση που τυχόν δημιουργείται. Με μέτρο αυτόν τον προσδιορισμό παρατηρεί εάν η κάθε εκτέλεση ελεύθερου λακτίσματος (φάουλ) γίνεται πρώτον γρήγορα και δεύτερον σύμφωνα με τον κανονισμό. Εάν δεν εκτελεσθεί γρήγορα παρεμβαίνει και με συγκεκριμένα «βήματα»- ενέργειες φροντίζει για τα νενομισμένα (τείχος, στήσιμο μπάλας, αποστάσεις κλπ). Μάλιστα σ’ αυτή τη περίπτωση απαγορεύεται στον εκτελούντα να εκτελέσει το φάουλ εάν δεν σφυρίξει ο Διαιτητής (σύντομα θα αναρτηθεί μάθημα).

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Η UEFA  είναι σαφής στον τομέα διαχείρισης ελεύθερων λακτισμάτων, από τη πλευρά του Διαιτητή:

Management at free kicks
The following procedures should benefit the control and management of free kicks
1)    …………
2)    If the attacking team have decided not to take a «quick» free kick, then clearly advice them (by showing the whistle to the kicker) that they must wait for a signal. ……………
3)    ……………


Μετάφραση:

Διαχείριση των ελεύθερων λακτισμάτων (φάουλς)
Οι ακόλουθες διαδικασίες ωφελούν στον έλεγχο και στη διαχείριση των φάουλς.
1) ...........
2) Εάν η επιτιθέμενη ομάδα αποφασίσει ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΟ ΦΑΟΥΛ, τότε (ο Διαιτητής δίνει) σαφείς συμβουλές (δείχνοντας τη σφυρίχτρα στον εκτελούντα) ότι θα πρέπει να περιμένει το σφύριγμά του.
3) ..........



Ο κανονισμός ΕΠΟ/ΔΑΔ ……..:

•    Εάν ένας παίκτης αποφασίσει ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΕΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΛΑΚΤΙΣΜΑ (φάουλ) κι ένας αντίπαλος που είναι σε απόσταση μικρότερη των 9,15 μέτρων από τη μπάλα παρεμβληθεί, ο Διαιτητής ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ την συνέχιση του παιχνιδιού.
•    Εάν ένας παίκτης ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ να εκτελέσει γρήγορα ένα ελεύθερο λάκτισμα και ένας αντίπαλος, που είναι κοντά στη μπάλα, εσκεμμένα την παρεμποδίζει να εκτελέσει το λάκτισμα, ο Διαιτητής πρέπει να παρατηρήσει με κίτρινη κάρτα τον παίκτη για καθυστέρηση της επανέναρξης του παιχνιδιού.

Από όλα τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι η ΑΠΟΦΑΣΗ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ του παίκτη να εκτελέσει γρήγορα, άμεσα το φάουλ, είναι από τον κανονισμό αποδεκτή, στο πλαίσιο του πνεύματος του νομοθέτη να ξαναρχίσει το παιχνίδι άμεσα, γρήγορα, πάντα όμως στα από τον κανονισμό οριζόμενα. Κάθε καθυστέρηση που προκαλείται από την αντίπαλη ομάδα πρέπει να τιμωρείται ως αντιαθλητική συμπεριφορά. 

Απ’ όλα τα παραπάνω τεκμαίρεται η ορθότητα της απόφασης του Διαιτητή να κατακυρώσει το γκολ.



ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΠΟ:Diaitisia.gr.
Εκπαιδευτικός τομέας Diaitisia.gr