Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Η Διαιτησία μιλάει την ίδια γλώσσα

Δημοσιεύθηκε την 06-08-2009 απο το diaitisia.gr

Με την ολοκλήρωση του Σεμιναρίου της Καλαμάτας, μπορούν να εξαχθούν τα πρώτα Διαιτητικά συμπεράσματα. Αυτό που κυριαρχεί είναι ότι, για πρώτη φορά, γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια για ομοιομορφία στην ελληνική Διαιτησία. Έχουμε την αίσθηση ότι η φράση που θα κυριαρχήσει φέτος, στην αγωνιστική νοοτροπία, είναι "η Διαιτησία μιλάει πλέον την ίδια γλώσσα".
Η άποψη αυτή γεννάται, γιατί σχηματοποιείται ένας κοινός τρόπος λειτουργίας. Κεντρικά ορίζονται στόχοι, σκοποί και γραμμές πλεύσης, που πέρα από τις αρχικές οδηγίες που δόθηκαν στην Καλαμάτα, θα υλοποιηθούν, σε όλους τους Διαιτητές, μέσω του νέου ρόλου που θεσπίσθηκε, αυτού του εκπαιδευτή. Η βασική διαφορά, σε σχέση με τους καθηγητές που προϋπήρχαν, είναι ότι θα εφαρμόζεται κοινή λογική στην ανάπτυξη του μαθήματος, θα δίνονται κοινές και με σαφήνεια οδηγίες, άρα αποκλείονται, σε μεγάλο βαθμό, οι συγχύσεις.

Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στον ενεργό Διαιτητή να ασχοληθεί καθαρά με την εφαρμογή των οδηγιών, έχοντας βέβαια κι ως δεδομένο ότι θα έχει την ευκαιρία να λύσει την όποια απορία του γεννάται, παίρνοντας μια σαφή απάντηση κι όχι γνώμη, εκτίμηση ή άποψη. Όπου βέβαια αναφέρεται ο όρος Διαιτητής, εννοείται ο ρόλος και περικλείει όλες τις μορφές, δηλαδή Βοηθό, 4ο ή ό,τι άλλο.

Επίσης, θα έχει και την βεβαιότητα ότι κι ο Παρατηρητής, που θα τον κρίνει, βαδίζει με γνώμονα τις ίδιες οδηγίες. Αποφασίζει κρίνοντας με τα ίδιο σκεπτικό, όπως κι αυτός που αγωνίζεται.

Το βέβαιο είναι ότι προμηνύεται μια πολύ ελπιδοφόρα χρονιά.